فوايد نگرش مثبت، چگونه مثبت بيانديشيم ؟(بخش دوم)
ازكتاب مهارتهاي ضروری برای مدیران/حسین فلاح
EQچیست؟ فرد باهوش کیست؟
چرا بعضی مردم از موهبت خوب زندگی کردن برخوردارند؟
چرا باهوشترین شاگردان کلاس، ثروتمندترین نمیشوند؟
چرا ما از بعضی افراد در همان نگاه اول خوشمان میآید و از بعضی دیگر خوشمان نمیآید؟
در بررسیها روشن شده است که عوامل کامیابی افراد برجسته ناشی از احساسات مثبت (EQ+) است که آنان در خود ایجاد میکنند و برعکس، افراد ناموفق کسانی هستند که احساسات منفی (EQ-) را در خود پرورش میدهند. این عوامل احساسی مثبت عبارتند از: احساس عزت نفس، خویشتن پذیری، مسئولیت پذیری، آرمان داری، برنامه ریزی ذهن، مثبت اندیشی، رویا پردازی، الهام گرفتن، تغییر پذیری، خوشرویی، ماجراجویی، بردباری و ... و از جمله احساسات منفی میتوان از بدبینی، ترس از شکست، اضطراب، احساس ناتوانی، فرار از پذیرش مسئولیت، احساس عدم امنیت و ... نام برد (كاشاني، 1391).
"کنت بلانچارد[1]" در کتاب "سیری در کمال فردی" مینویسد: «من به هنگام سخنرانی، تنها به ذهن و اندیشه خود متوسل نمیشوم، بلکه بسیاری از اوقات از قلبم کمک میگیرم. اگر برای اداره زندگی فقط به ذهن خود متکی شوم، پس از مدتی از پای در میآیم. از این رو تصور میکنم که بهترین شیوه آن است که از قلب خود آغاز کنم، به این امید که اندیشهام به کمک احساسم بشتابد و کار را به پایان ببرد».
"فکر" و "احساس" عوامل دوگانه در تصمیمگیری هستند که در واقع، احساس، نیروی محرک و برانگیزاننده فکر است. هر فکری را که میخواهیم جامه عمل بپوشانیم، میبایست بوسیله احساس یا تمنایی مانند عشق یا هیجان، برانگیخته و فعال کنیم که به آن هوش احساسی یا استعداد عاطفی (EQ) میگوییم.
چگونه میتوانیم نگرش مان را تغییر دهیم؟ بویژه هنگامیکه تحت فشار قرار داریم:
1- در ذهنتان چشم اندازی نیکو از آنچه را که می خواهید داشته باشید. هنگامیکه شما احساس کردید که خلق و خو، و حالات ذهنیتان خوب و خوشایند نیست، باید یک گام به عقب برگردید و ابتدا چیزی را در چشم انداز ذهنتان قرار دهید. آیا واقعاً زندگی ارزش آن را دارد که استرس و دلواپسی داشته باشیم؟ وقتی شما به یک تصویر بزرگ نگاه میکنید، جزئیات و چیزهای کوچک تصویر، در نظرتان ناچیز و کم اهمیت خواهند بود. پس به همین گونه هرگاه به کلّ زندگی با همه فراز و فرودهایش نگاه کنیم، و یک دورنمایی از کلّ زندگی در ذهنمان تجسم نماییم دیگر جزئیات بیارزش را نخواهیم دید. یعنی90% مشکلات روزانهی ما، واقعاً بیاهمیت هستند.
2- همواره چیزهایی را در نگاه به جلو و پیش روی خود قرار دهیم. انتظار رخدادهای خوب را داشتن، از آنچه که واقعاً اتفاق میافتد خوشایندتر است. این طور نیست؟ شما میتوانید دوران کودکیتان را به یاد بیاورید که روزها و هفتهها قبل از رسیدن نوروز انتظار آن را میکشیدید. اگر چه نوروز تنها یک روز و حداکثر دوهفته بیشتر نیست، اما خوشحالی و شادی رسیدن نوروز از خود نوروز بیشتر است، پس همواره در ذهنتان چنین رویدادهایی را داشته باشید.
آرزو و امید، اساس پایداری زندگی انسان است. البته بايد توجه داشت که آرزوها همانند هر چیز دیگر سالم و ناسالم و خوب و بد دارد؛ پس باید تغییر جهت داد و آرزوهای سالم و ارزشی را جایگزین آرزوهای ناسالم کرد، آرزوهايی که انسان را به عبادت و تلاش برای سعادت و خوشبختی هر دو جهان وا دارد؛ مثل آرزوی خدا، آرزوی بهشت، آرزوی سعادت، آرزوی معنویت، آرزوی تقوا، آرزوی سرنوشت عالی، آرزوی عدالت، آرزوی آزادی معقول، آرزوی آیندهای درخشان، آرزوی سیاست سالم و عالی، و آرزوی خوشبختی هردو جهان و... را در چشم انداز زندگانی قرار باید داد و باید توجه داشت که آن اهداف عالی جز در پرتو ایمان و کارهای شایسته برای رضای پروردگار هستی، میسر نیست و رسیدن به رحمت و رضوان خداوند با تلاش پیگیر نصیب انسان مؤمن خواهد شد (مدرسی، 1388).
ادامه دارد....
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 27,نوامبر,2024